Tweet

Jaarlijkse Vrijwilligersmarkt op di 26 juni. Georganiseerd door ZorgDat/Servicepunt vrijwilligerswerk. Wilt u graag… https://t.co/YX9yxpw8VJ

Volg ons op Twitter >
Vacature

Vanuit de gemeente is een werkgroep 'Dementievriendelijk Harderwijk' gestart, dat als doel heeft dementie dragelijker te maken en te zoeken naar oplossingen naast medicatie. 

Lees meer >
IK VOOR ELKAAR
Samen redzaam in Harderwijk en Hierden: het kan! Lees verder >


Tip de redactie

De redactie van IK VOOR ELKAAR is altijd op zoek naar voorbeelden van samenredzaamheid in de praktijk. Organiseert u een (buurt)evenement, kent u een mantelzorger die altijd klaarstaat voor een ander, of wilt u een persoonlijke ervaring delen? Tip de redactie met het e-mail formulier.

Email de redactie >

Wat te doen bij ijzige kou?

Het wordt ijzig koud de komende dagen. Het Ouderenfonds en andere organisaties adviseren ouderen daarom om goed voorbereid te zijn op de vrieskou en de omgeving om extra goed op oudere buren en familieleden te letten. (bron: NOS)

 

Elk jaar is er weer veel aandacht voor hittegolven en de daarop resulterende sterfgevallen in bejaardentehuizen. Maar juist in de wintermaanden sterven meer mensen dan in de rest van het jaar. Het gaat dan vooral om 80-plussers. Dat heeft deels te maken met de griep, maar veel ouderen hebben ook moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

De kachel een tikkie hoger zetten en extra warme kleding aandoen zijn redelijk voor de hand liggende vries-adviezen. Met het oog op gladheid en risicovolle situaties buiten, adviseren ouderenorganisaties verder om te letten op voldoende proviand en medicijnen in huis en goed schoeisel.

Het lijken logische maatregelen. "Maar ouderen denken over het algemeen niet zo ver na over de toekomst, om een aantal maatregelen te nemen voor als het koud wordt", zegt Jan Romme van ouderenorganisatie Gouden Dagen.

De organisatie raadt ouderen aan de omgeving om hulp vragen bij klusjes waarvoor ze anders de deur uit moeten: het ijsvrij maken van de stoep, boodschappen halen of de hond uitlaten.

Omdat niet iedereen zo'n netwerk om zich heen heeft, worden mensen in hun omgeving gevraagd extra alert te zijn en de oude buurman of buurvrouw ook wat warmte te bieden door af en toe een bezoekje te brengen.